Bryllupsritualer og skikke findes faktisk
Der findes et væld af bryllupstraditioner og skikke, som mere eller mindre er blevet opretholdt ved bryllupper igennem årene. Går du meget op i traditioner, og har du planer om at dit bryllup skal være traditionspræget, kan det være en god idé at læse denne liste igennem – der kunne jo være nogle bryllupstraditioner eller bryllupsritualer, som du ikke vidste fandtes. Rigtig god fornøjelse.
#1. Gamle og nye traditioner, overtro på og op til bryllupsdagen
En af de gamle bryllupstraditioner i Danmark går på, at kvinder udelukkende må fri til deres udkårne på skuddag – det vil sige én dag om året hver fjerde år. Resten af dagene er det udelukkende gommen, der må fri. Dette skal han (naturligvis) gøre ved at gå ned på knæ og bede om brudens hånd. En af de helt gamle bryllupstraditioner sagde, at kun det kommende ægtepar må ”overvære” frieriet og ikke som i dag, hvor det ofte fejres med venner og familier osv. Bruden og gommen må ikke se hinanden – Før i tiden boede bruden som regel hjemme hos sine forældre, indtil hun blev gift, og derfor gav det sig selv, at parret ikke sov sammen natten inden brylluppet.
I dag bor de fleste par sammen, når de bliver gift, men alligevel holder mange fast i, at man ikke skal sove sammen den sidste nat inden brylluppet. Det siges, at det bringer uheld, hvis brud og brudgom forlader det samme hus for at blive gift, og derudover bringer det efter sigende uheld, hvis gommen ser sin brud i hendes kjole, førend hun træder ind i kirken. Der er altså flere (gode) grunde til at sove hver for sig natten før brylluppet.
#2. Vejret var vigtig
Gammel overtro fortæller, at vejret på selve bryllupsdagen er afgørende for ægteskabet. Gråvejr er et varsel om tristhed, solskin og godt vejr på bryllupsdagen giver et langt og kærligt ægteskab og stormvejr på bryllupsdagen tyder på et stormfuldt forhold. Det siges at vejret to dage før brylluppet er et billede af gommens sind. Vejret dagen før brylluppet er ligeledes afslørende for brudens sande personlighed, ergo et solidt stormvejr bringer med sig en hidsig og arrig kone. I Østjylland siges det, at regnvejr på bryllupsdagen gør, at ulykkerne vil regne ned i brudens skød, mens det i Vestjylland betyder, at guld og rigdom vil vælte ned i brudens skød.
#3. Vejen til kirken
På vejen til kirken må man ikke standse, for så vil der komme splid i ægteskabet. Det er et dårligt varsel, hvis bruden og brudgommen ser hinanden, før de kommer ind i kirken. Inde i kirken er det vigtigt, at det er bruden, som ser gommen først, ikke omvendt.
#4. Hestesko i kirken
En nyere overtroisk skik er at placere en hestesko i kirken inden brylluppet, når brudeparret så går op ad kirkegulvet, skal de samle den op og tage den med. Det bringer altid lykke at samle en hestesko op, og samtidig virker jernet dæmonafværgende. Det er dog ikke alle præster, der ser lige mildt på, at dennes slags overtro blandes sammen med det kristne bryllupsritual.
# 5. Lysstråle i kirken
Ifølge overtroen bringer det lykke, hvis solen skinner på bruden i kirken. Hvis man derimod bliver ramt af en lysstråle til en begravelse, er det et varsel om, at man er den næste, der dør.
#6. Ved alteret
Når bruden og gommen står foran alteret, skal de stå så tæt sammen som overhovedet muligt, så der ikke kan komme splid imellem dem. Hvis brudens slør rammer mandens fødder ved alteret, betyder det, at det er kvinden, som vil få magten i parforholdet. Den af de to ægtefæller, som først rører sig efter vielsen, vil også være den, som dør først.
#7. Far bliver spurgt om sin datters hånd
Ham/hende, som vil fri, bør ifølge traditionen spørge sin kærestes far/mor om hendes/hans hånd. Det er ret sødt (din kæreste får lige 10 letkøbte point )
#8. Forlovelsesringen skal sidde på venstre ringfinger
Der er meget delte meninger omkring, hvor ringene skal sidde, men der er tradition for, at forlovelsesringen skal på venstre ringfinger, fordi kærlighedens åre går fra hjertet og til denne finger. Vielsesringen skal på højre ringfinger, fordi troskabsløftet i kirken aflægges med højre hånd. Der er også nogen, som vælger tatoveringer fremfor ringe.
#9. Gæsternes tøj til brylluppet
De kvindelige gæster må traditionen tro ikke komme til brylluppet i hvid, da det kun er bruden, som må have denne farve på. Nogen mener, at sort er sorgens farve og derfor ikke må bæres til et bryllup, men da mange af os kvinder elsker at troppe op til fest i sorte kjoler, er det ofte ikke en tradition, mange brudepar følger. Det er god stil lige at spørge bruden og gommen, om det er okay, at du tager sort på, hvis du gerne vil det. Rødt er i følge gammel skik signaler på, at man er gommens elskerinde, eller at man er ude på at forføre gommen. Så vælger man rød, skal man nok lige høre bruden om det er okay.
DOG Er det anderledes hvis der er gommens mor, der bærer rødt til brylluppet, så signalerer det, at hun blåstempler ægtestakbet. Altså at hun billiger ægteskabet og gommens nye hustru. Det kan virkelig være svært at finde ud af hvad man skal have på som gæst til bryllup. De mandlige gæster må ikke være finere end gommen, så hvis han ikke har smoking på, må gæsterne heller ikke.
#10. Brudens forældre betaler brylluppet
Ja, sådan var det (desværre kun) engang. I dag betaler mange par deres eget bryllup, men engang betalte brudens forældre datterens bryllup, fordi deres kommende svigersøn skulle spare på sine penge, så han senere hen kunne forsørge sin kone.
#11. Bruden skal have noget nyt, gammelt, lånt, blåt, rødt og en mønt i skoen
Noget nyt’ symboliserer brudens helt nye liv. ‘Noget gammelt’ skal minde bruden om, at hun ikke må glemme sin fortid. ‘Noget lånt’ symboliserer, at bruden er en del af en helt ny familie. ‘Noget blåt’ symboliserer troskab. Noget rødt’ symboliserer kærlighed og jager onde ånder væk. En mønt i skoen har flere betydninger (læs nedenfor).
#12. Noget rødt
En overtroisk tradition, som ofte glemmes, er at bruden skal bære noget rødt. Denne tradition er ikke nær så kendt som traditionen om at bruden skal bære noget blåt, men der er stadig mange brude der bruger den. Det kan f.eks. være en rød rose i brudebuketten eller et smykke med en rød sten, eller et rødt bånd i strømpebåndet. Det røde symboliserer kærlighed og lidenskab i ægteskabet, og efter sigende holder det onde ånder væk fra forholdet.
#13. Brudesko
Det er gammel overtro, at kobbermønter bringer held, og derfor skal bruden helst købe sine brudesko med kobbermønter. I Danmark var det førhen helt almindeligt, at bruden betalte for sine brudesko med 25-ører, da den er udgået, betaler bruden for brudeskoene med 50-ører. En anden tradition er, at brudeskoene ikke må være en gave fra gommen. I gamle dage symboliserede brudeskoene brudens uskyld, og hvis gommen købte brudens sko, viste dette at gommen ville tage brudens uskyld før brylluppet. Når gommen så tager brudens sko af efter brylluppet, kan I næsten selv tænke jer til hvad det betyder!
#14. En mønt i skoen
I brudens højre sko ligger man en mønt – det sørger for at brudeparret aldrig kommer til at mangle penge. Den gemte mønt kan også være et sikkerhedsskjold mod andre aggressive bejlere. Det kan godt blive ubehageligt at gå med en mønt i skoen en hel dag, så det er også muligt at komme mønten i en lille pose, og hæfte den et sted på bruden. Man kan også lime mønten på undersiden af skoen – har man stiletter på er det nemt at lime mønten fast i “svangen” på stiletten.
#15. Myrter
Gammel overtro siger at bruden skal bære myrter når hun vies og at myrterne gerne skal gives til bruden. Derfor har mange brude myrter i enten brudebuketten, i håret eller sat fast til brudekjolen eller sløret. Hvis myrterne tabes i kirken, vil ægteskabet blive ulykkeligt. Myrter symboliserer jomfruelighed og uskyld.
#16. Brudekjolen
Ifølge gammel overtro må en kommende brud aldrig sy sin egen brudekjole. Hvert sting bruden syer i kjolen vil blive til en tåre i ægteskabet. Desuden siger gammel overtroisk traditionen også, at det sidste sting i brudekjolen skal tages på selve bryllupsdagen. Sidst men ikke mindst hedder det sig, at gommen ikke må se brudekjolen før bryllupsdagen. Hans første glimt af brudens kjole må først være, når dørene åbnes og bruden kommer op ad kirkegulvet.
#17. Gommen ankommer sammen med sin forlover og brudebuket
Når gommen ankommer til kirken sammen med sin forlover, er det tradition, at han sætter brudebuketten (samt øvrige buketter hvis der er brudepiger) i våbenhuset til sin kommende brud. efterfølgende sætter/står de til højre helt oppe med alteret. Gommen skal stå tættest på alteret, hvor han skal giftes med sin (kommende) hustru. Her venter han i spænding på, at hun går op ad kirkegulvet – og mon ikke, at han også kniber en lille tåre?
#18. Bruden skal ankomme som den sidste i kirken
Vi har set det i ufatteligt mange film: Bruden kommer altid som den sidste til sit eget bryllup. Det er en tradition, at det er faderen, at hun ankommer sammen med, men hun kan selvfølgelig også vælge at komme sammen med sine veninder, brudepiger eller andre familiemedlemmer. Det er i kirken, at manden ser sin hustru i brudekjolen for første gang.
#19. Brudens familie sidder til venstre i kirken og gommens i højre
Traditionen omkring siddepladser i kirken til et bryllup stammer fra gamle dage, hvor kvinderne sad i nordsiden af kirken, og mændene sad i sydsiden. Det er helt op til jer selv, hvor I synes, jeres familier skal sidde, mens hvis I vil være traditionen tro, skal brudens familie altså sidde i venstre side, mens gommens familie skal sidde i højre side af kirken.
#20. Brudens far følger hende op ad kirkegulvet
Det er en tradition, at brudens far tager hende under armen og følger hende op ad kirkegulvet til hendes mand. Denne tradition er et symbol på, at kvinden går fra at være fars datter til sin mands hustru. Hvis bruden har mistet sin far, ikke taler med sin far, bare hellere vil gå alene – eller sammen med sin kommende mand – op ad kirkegulvet, kan dette sagtens arrangeres med præsten.
#21. Udgang fra kirken
Bruden går til højre for gommen ud gennem kirken. Brudepiger, eller hvad man eventuelt har med, følger efter. Alle andre venter på deres plads til parret når våbenhuset. Herefter følger gæsterne efter ved at rækkerne tømmes oppefra, så dem der har siddet tættest på alteret, går først ud af kirken.
#22. Der kastes med ris efter vielsen
En gammel tradition siger, at der skal kastes med ris på brudeparret. Engang var det, når bruden og gommen forlod bryllupsfesten som de første – og et tegn på frugtbarhed. I dag kastes der meget ofte ris på brudeparret, når de er blevet viet og træder ud af kirken sammen, men det er dog ikke i alle kirker, at dette er lovligt, men det er blevet mere og mere udbredt at bruge andre ting, da ris kan være skadeligt for fugle og tiltrække rotter. I dag benyttes der derfor også blandt andet blomsterblade og sæbebobler.
#23. Larmende dåser bag bilen
Det larmer helt vildt, når et brudepar kører væk i en bil med dåser bag. Men det er også meningen! Ifølge en gammel overtro skræmmer larmen fra dåserne mod asfalten nemlig de onde ånder bort.
#24. Bruden kaster brudebuketten
En tradition, du helt sikkert kender, er, at bruden skal kaste sin fine Brudebuket. Den kvinde, som griber buketten, bliver gift næste gang. Ja, det siger overtroen og traditionen i hvert fald! Dog er der mange brude i dag der ikke ønsker at kaste den, eller får lavet to buketter.
#25. Gæsterne kysser brud og gom, når den ene har forladt sin plads
Hvis gommen rejser sig fra sin stol og forlader rummet under middagen, skal alle de mandlige gæster traditionen tro skynde sig op til bruden og kysse hende.
#26. Brudeparret skal kysse, når gæsterne slår bestikket mod glas og tallerkener
Det nygifte par får heldigvis også lov at kysse hinanden (mange gange) i løbet af aftenen, for hver gang gæsterne slår deres bestik mod deres glas eller tallerkener, skal brudeparret op på stolene og kysse hinanden. Når gæsterne tramper med fødderne i gulvet, skal brudeparret ned på knæ og kysse hinanden under bordet. Brudeparret kan altså godt få en del motion den dag! Denne metode bruges også ved visning af strømpebånd. Gæsterne råber – Strømpebånd, vi vil se strømpebånd. En ”regel” siger, at strømpebåndet skal kastes ud til de mandlige singler i bryllupsselskabet som en pendant til traditionen om at kaste brudebuketten.
Det bringer held at gribe strømpebåndet, men inden det kan kastes afsted, skal brudgommen tage det af sin brud. Bryllupstraditionen siger således, at brudgommen skal kravle ind under brudens kjole og fjerne strømpebåndet – eventuelt med tænderne og gerne imens, gæsterne kigger på. Gommen skal ikke snydes og her på samme måde med strømpebåndet skal han vise, om han går med trusser eller boxershorts, SÅ PÅ opfordring fra gæsterne – for eksempel ved hujen, klappen og tilråb – skal brudgommen nemlig stille sig op på sin stol, trække ned i bukserne og derved vise sine gæster, om han er til trusser eller shorts.
#27. Taler -Rækkefølge til bryllupsfesten
Til et dansk bryllup, er der ofte mange der holder tale, har lavet sange eller kommer med andre festlige indslag. Hvis man holder fast i de gamle traditioner, er det få mennesker der skal sige noget til brudeparret, og det skal ske i en fast rækkefølge. Medmindre at bryllupsparret eller toastmasteren byder velkommen, så er brudens far altid den første der skal rejse sig og tale.
Den traditionelle tale række ser sådan her ud:
- Værterne/toastmasteren (kun velkomst)
- Brudens far
- Brudgommen
- Forloveren
- Brudgommens farm
#28. Brud og gom skærer bryllupskagen sammen
Inden gæsterne til brylluppet får lov at sætte tænderne i den lækre kage, skal gommen hjælpe sin hustru med at skære for. Ellers kan parret nemlig risikere ikke at få børn ifølge overtroen. Hvis bryllupsgæsterne ikke kan lide kage, er det ikke så godt, for ifølge traditionen skal alle smage kagen – ellers kan det betyde uheld for både parret og gæsterne. Flere vælger i dag ofte at servere bryllupskagen om eftermiddagen, inden den store middag skal nydes, og andre vælger at servere den som dessert.
#29. Brudeparret gemmer lidt af bryllupskagen
En anden tradition er, at et stykke af bryllupskagen gemmes i et år og bliver spist af brudeparret på deres første bryllupsdag. Forhåbentlig smager den stadig godt efter et år i fryseren sammen med fiskefrikadeller og hakkebøffer.
#30. Brudevalsen skal danses inden midnat
Brudeparret skal danse brudevals inden midnat, ellers bringer det uheld. Selve middagen skal være overstået, så dansen må ikke foregå midt i desserten. “Brudevalsen” der stammer fra ”et folkesagn” fra 1854 med musik fra Niels W. Gade, er en dansk tradition. Det er kun i Danmark vi danser til et bestemt nummer hver gang, hvor man i andre lande frit kan vælge. (Dette er dog også i dag indført i Danmark.) Som de fleste ved, stiller gæsterne sig i en rundkreds omkring brudeparret og rykker langsomt tættere og tættere på, mens der klappes i takt. Det ender med brudeparret står helt tæt og kysser hinanden.
#31. Strømper og slør skal klippes
Til slut i brudevalsen løftes gommen op og mændene klipper hans sokker. Klipningen symboliserer, at gommen ikke længere er på ”frie fødder”, og derfor ikke behøver at imponere med nye sokker uden huller. Hvis man følger den gamle tradition, så skal hustruen stoppe strømperne, for så er starten på hendes nye liv som husmor i gang. Det er ikke sikkert, at man får de moderne kvinder med på denne ide… Brudens slør rives i stykker af de kvindelige gæster som et symbol på, at hun ikke længere er en pige, men en gift kvinde.
#32. Bruden skifter til kjole nr. 2
Mange kvinder vælger i dag, at have to kjoler eller mere, den første bliver som regel skiftet efter brudevalsen. Ofte vælges en kjole som er lettere at danse rundt i.
#33. Gommen bærer bruden ind ad døren
Igen er det overhovedet ikke en tradition, som brudeparret er nødt til at følge, men en gammel skik siger, at når bryllupsfesten er overstået, og brudeparret er kommet hjem, skal manden bære kvinden over dørtærsklen som et symbol på brudens nye og spændende verden. Herefter venter dig sig (helt sikkert) en interessant bryllupsnat sammen – som ægtefolk!
#34. Morgengave dagen efter brylluppet
Før i tiden var det kun bruden der fik morgengave af manden. Gaven var noget af værdi der kunne sikre kvinden i tilfælde af, at hun ikke kunne få børn, og derfor ikke havde juridisk ret til at arve efter sin mand. I dag giver begge parter ofte en lille morgengave til hinanden. Ofte vælger man en personlig og varig gave i form af et smykke, slipsenål mv. Nogle vælger at give morgengaven på selve bryllupsdagen, om morgenen inden vielsen.
#35. Æresport: med gran og blomster
Bryllupstraditionen siger, at der skal bygges en æresport af gran, som skal dekoreres med blomster og opstilles foran brudeparrets dør. I dag er det meget udbredt at bygge sådanne til eksempelvis kobber- og sølvbryllup, imens færre gør det til selve brylluppet. Vil I have et vaskeægte traditionsbryllup, skal I imidlertid i gang med at hinte til familier, venner eller naboer, at I gerne vil have en æresport.
Kæreste brudepar
Der skal lyde et KÆMPE STORT tillykke, herfra Recaplaza Couture, vi håber at jeres dag bliver fuldstændig magisk og fyldt med evige minder. Må dagen blive præcis, som I drømmer om
Ønskes I af hele teamet hos